Bettskena

Allt fler personer i Sverige har behov av en bettskena. Detta på grund av att fler personer får reda på att de gnisslar tänder men också på grund av att fler personer är upplysta över vad en bettskena kan göra.

Många personer går omkring med huvudvärk eller käkvärk och vet inte att det beror på tandgnissel. Ofta är det de personer som stressar mycket och som är spända som gnisslar tänderna, främst under nätterna när de sover. Detta leder till huvudvärk, trötthet och smärta i käkarna. Däremot finns det också en väldigt enkel lösning på detta, förutom att försöka stressa mindre. Nämligen en bettskena.

Bettskenan är den vanligaste behandlingen mot tandgnissel och hjälper ungefär 80 procent av alla patienter. Att den är så effektfull beror på att den avlastar käklederna och tuggmusklerna under natten. På så sätt kan spända muskler lättare slappna av. Med hjälp av bettskenan så förhindras också en alltför snabb nedslitning av tänderna som annars skulle uppstått vid tandgnissling.

Enligt nya siffror från Folktandvården får allt fler personer bettskena idag. Detta beror dels på att fler personer undersöks hos tandläkaren och då hittas också de som behöver en bettskena. Men det beror också på att fler patienter är medvetna om vad en bettskena kan göra.

Under en tandläkarundersökning kan en tandläkare se på tändernas ytor om du gnisslar tänderna eftersom de då slits snabbare än normalt. Har du behov av en bettskena så ordnar din tandläkare detta åt dig. En bra bettskena gjuts nämligen efter dina tänder för att få bästa effekt. De kan tillverkas i olika material, oftast i akryl eller i polyamid.

Tandgnisslar du mycket kan du behöva byta ut din bettskena då och då eftersom du då sliter på den mer. Ta därför alltid med din bettskena vid varje tandläkarbesök för att få den kontrollerad.