Tandvård i Luleå

Tandvårdsguide för dig som letar efter en tandläkare i Luleå. Vart du ska vända dig, om priser och om tandvårdsbidrag.

Tandläkare i LuleåI Luleå finns det 22 tandläkarmottagningar. Folktandvården Tandvårdscentralen hittar du i centrala Luleå i samma lokaler som specialistvården. På så sätt kan allmäntandvård och specialistvård samarbeta centralt.

Det finns ytterligare fem Folktandvården i staden men de är utspridda i orten. De finns placerade i Bergnäset, Gammelstad, Porsudden, Råneå och Örnäset. Detta för att du alltid ska kunna ha tillgång till en tandläkare nära dig.

De flesta privata mottagningarna finns dock i centrala Luleå. På Bangårdsgatan 2 hittar du exempelvis privatmottagningen Tandborsten där tandläkare Peter Bergström och Lotta Kvist arbetar. De erbjuder allmäntandvård men är också ledande inom estetisk tandvård i Norrbotten.

Ett stenkast därifrån, i Hermelinhuset på Varvsgatan 53, hittar du privatmottagningen Tandlaget Luleå. Mottagningen är en av Luleå mest moderna mottagningar, med en ljus och fräsch miljö byggd för både patienten och för den anställda. Får du akut tandvärk på vardagarna kan du ringa Tandlaget Luleå och de försöker då erbjuda en tid så snabbt som möjligt.

Du har rätt att själv välja vilken tandvårdsklinik som passar dig oberoende på var du bor. Du får också helt fritt välja om du vill gå till en privattandläkare eller till Folktandvården. Är du nyinflyttad eller bara vill byta tandläkare så tar du kontakt med den tandläkare som du anser passar dig bäst.

Du som inte har fyllt 20 år än får gratis tandvård till vem du än väljer att vända dig till. Därefter måste du börja betala för din tandvård. Däremot får du som betalande ett tandvårdsbidrag varje år som du kan använda hos din tandläkare.

Hur mycket du får i bidrag beror på din ålder. Är du mellan 20-29 år eller över 75 år får du 300 kronor varje år i tandvårdsbidrag. Annars får du 150 kronor årligen i bidrag. Detta bidrag syns på datorn hos din tandläkare och du behöver aldrig göra något mer än att säga till att du vill använda tandvårdsbidraget.

Information på denna sida har vi hämtat med hjälp av Tandläkare.se samt 1177.se. Du hittar fler tandläkare i Luleå här: https://tandlakare.se/norrbotten/luleå